Alumnintervju – Hanna Gerdsdorff

Skriv ut

Under studietiden läste Hanna Gerdsdorff på Personal- och arbetslivsprogrammet i Östersund. Praktikperioden brukar vara en viktig del av studietiden och för Hanna innebar det inte bara nya erfarenheter och en starkare förankring mellan teori och praktik under tio veckor, utan även att hon slutligen fick en anställning på sin praktikplats.

Hur kom du i kontakt med din praktikplats?

Från första början hade jag sökt ett sommarjobb på IKEA och fått kontakt med personalchefen.  Jag frågade om de hade möjlighet att ta emot mig som praktikant på HR-avdelningen på IKEA under tio veckor.

Vilka uppgifter hade du under praktiken?

Främst fick jag gå bredvid kvinnan som var HR Generalist och med personalchefen. Jag hade en del personaladministrativa uppgifter och följde med som stöd vid personalrekryteringar. Jag hade även en särskild praktikuppgift och det var att sammanställa en kompetensinventering inom varuhuset och presentera den för ledningsgruppen. Det var allt ifrån kassakompetens till truckkort och särskild utbildning i köket.  Utefter denna kunde man sedan se vilka kompetenser som fanns och vart det behövdes förstärkning.

Kunde du använda dina kunskaper från utbildningen på praktiken?

Absolut! För min del har det varit jättebra att få göra praktik och med teorierna jag hade med mig fick jag en fördjupad kunskap som jag kunde använda praktiskt. Jag har även kunnat ta med mig levande exempel tillbaka till skolbänken. Jag tycker att det är jätteviktigt att man får den här typen av verklighetsförankring med närhet till näringslivet.

Vad var det bästa med din praktikperiod?

Efter praktiken blev jag anställd på deltid, det var såklart fantastiskt! Jag hade ett halvår kvar på min utbildning och arbetade samtidigt på IKEA som personaladministratör.

Har praktiken gjort skillnad för din karriär?

Det är ju en bra språngbräda ut i yrkeslivet. Jag vill arbeta med HR frågor även längre fram i livet och gärna på en ledande position, då är ju min bakgrund med allt från praktik till mitt nuvarande jobb en fin merit att ta med.

Vilket råd skulle du ge någon annan som skulle söka praktikplats?

Skriv gärna ett personligt brev och berätta varför du söker just den här praktikplatsen. Du bör visa ditt intresse för just den arbetsgivaren eller den arbetsuppgiften och vad det är som lockar dig att söka till praktikplatsen. Och våga ringa. Ett mail kan försvinna eller ett brev kan hamna i en hög, så ring och presentera dig och fråga vilka möjligheter de har att ta emot dig.