Johanna Westin, Informations- och PR-programmet

Skriv ut

Under studietiden läste Johanna Westin Informations- och PR programmet med inriktning på medie- och kommunikationsvetenskap. Praktikperioden brukar vara en viktig del av studietiden och för Johanna innebar det inte bara nya erfarenheter och en starkare förankring mellan teori och praktik, utan även att hon så småningom fick anställning på sin praktikplats.

Hur kom du i kontakt med din praktikplats?
– Som en del av Informations- och PR programmet anordnas varje år PR-konferensen Communicare för yrkesverksamma och studenter. I samband med Communicare kom jag i kontakt med Prat PR och fastnade för deras verksamhetsidé och arbetsinriktning.

Vilka arbetsuppgifter hade du under praktiken?
– Jag fick prova på det mesta inom PR-yrket. Allt ifrån att skriva pressmeddelande, göra research, medielistor, identifiera nyckelpersoner, pressklipp och mediaanalys etc. Jag var även med på en del kundmöten och fick verkligen en inblick i hur det är att arbeta som PR-konsult.

Kände du att du kunde använda dina kunskaper från utbildningen på praktiken?
– Absolut! Det var otroligt kul att omsätta allt teoretiskt jag har lärt mig i praktiken.

Vad är det bästa du fick ut av din praktikperiod?
– Jag fick mycket bra erfarenheter från min praktik och efter att praktiken var slut blev jag dessutom erbjuden arbete och är idag anställd. Det var under praktikperioden jag bestämde mig för att det var just PR-yrket jag ville satsa på.

Vad har praktiken inneburit för din karriär?
– Min praktik har inneburit väldigt mycket för min karriär. Givetvis genom att jag faktiskt fick jobb på min praktikplats och att jag är kvar där tre år senare. Att göra praktik är ett väldigt bra sätt att få in en fot i den bransch man vill arbeta inom.

Vilka råd kan du ge andra studenter som ska välja/söka praktikplats?
– Det är bra om studenten visar att denne är driven, nyfiken och intresserad av arbetsplatsen.  Jag rekommenderar att göra en ordentlig research om företaget innan du kontaktar dem! Det är också viktigt att valet av praktikplats är genomtänkt och att man verkligen vill vara där man söker praktik. Glöm inte att ha roligt och passa på att lära dig så mycket du kan under din praktik!