Sorg och kris

Skriv ut

Det finns många olika händelser och situationer i livet som kan leda till att man hamnar i kris. Ibland kan krisen komma smygande. Det kan vara omständigheter som man levt med under en tid som utlöser krisen, till exempel ekonomiska problem, utbildningsproblem, arbetslöshet, en skilsmässa eller en sjukdom eller det kan vara akuta situationer som dödsfall eller annat.

Människor reagerar väldigt olika i krissituationer. Det finns de som inte klarar att vara ensamma, andra drar sig undan allt sällskap. Många vill prata om det som hänt om och om igen, andra blir helt tysta och svåra att få kontakt med. Ångest och oro är vanliga symtom hos de flesta men vissa känner en total tomhet på känslor. Det är vanligt att man får sömnproblem. Vissa tappar matlusten helt, andra tröstäter. Det är vanligt att man känner förtvivlan och hopplöshet, man gråter och upplever att livet inte är värt att leva eller att livet aldrig någonsin kan bli bra igen.
 

Vad kan man göra för att hantera situationen och må bättre?

Sök hjälp om det behövs - Många gånger kan man klara sig med hjälp av sin familj eller vänner men om man känner att det inte räcker kan det vara bra att söka vård i form av studenthälsan eller annan stödfunktion som vårdcentalen, kyrkan eller annat.

Prata om känslor - Det är viktigt att hitta någon som man litar på som kan lyssna. För att för många är det viktigt att få sätta ord på det som hänt och de svåra känslor det inneburit.

Hitta det som ger lugn och kraft - Det är bra att försöka hitta situationer när man mår bra och tillåta sig själv att vara kvar där under en tid. Alla har olika sätt att må bra, och det är bra om man kan hitta sitt eget sätt att må bättre och att ha tålamod med sig själv.

Ta hand om dig - Du behöver äta och sova ordentligt för att orka. Fortsätt göra saker du tycker om och rör på dig, det kan hjälpa dig att sova bättre och få dina tankar att koppla av från tankar och sorg en stund.

Kris är ingen sjukdom - Det är viktigt att komma ihåg att en krisreaktion inte är något sjukdomstillstånd utan en normal reaktion. I början kan man bli rädd för att man ska bli psykiskt sjuk eftersom man mår så dåligt. Krisen kan vara en smärtsam erfarenhet, men krisreaktionen är ett tillstånd som i grunden är friskt. Många menar att kriser är en förutsättning för utveckling och mognad.