Studentintervju - Tobias Frisk

Skriv ut

Berätta lite om dig själv?

Jag är en student på 25 år, jag läser fjärde terminen på Turism och Destinationsutvecklings programmet i Östersund. På fritiden umgås jag mycket med kompisar och vi hittar många olika aktiviteter, till exempel att fjällvandra, åka skridskor och skidor eller bara laga mat tillsammans. Bland mina stora intressen är resande, träning samt att uppleva nya saker.

Varför valde du att söka utlandsstudier?

Jag hade kompisar som åkte utomlands ett år före mig, och deras historier inspirerade mig till att vilja åka iväg med. Jag känner att ifall chansen att plugga utomlands en termin ges så tar man den. Det är verkligen en upplevelse för livet och jag hade definitivt valt att göra det igen ifall möjligheten finns.

Hur var det att plugga i ett annat land?

För att läsa lika många poäng i Italien som jag missade i Sverige fick jag söka fem kurser. Dessa var: International Tourism Legislation and Organization, European Union Internal Market Legislation, Web Communication, New Cultural Tourism Products och Cultural Routes and Local Development. Undervisningen skedde genom traditionella föreläsningar i några veckor innan vi hade midterm exams, alla kurser har inte midterm exam och ifall de hade det så var det en stor kurs på 12 poäng eller en kurs som avslutades. Efter två veckors uppehåll fortsatte undervisningen med traditionella föreläsningar och allting avslutades med final exams. Examineringen såg olika ut. Skriftliga tentor, muntliga tentor, presentationer samt rapporter. Alla kurser pågick samtidigt så lektionerna var mer eller mindre fem dagar i veckan. Vissa dagar hade vi lektioner i 6 timmar, och andra dagar i 3 timmar. Vissa lektioner kolliderade med varandra, men det var inget problem eftersom närvaro oftast inte var obligatorisk, och de kurser som hade obligatorisk närvaro var det ett minimum på 60% närvaro.

Varför tycker du att det är värdefullt att plugga utomlands?

Jag tycker det är värdefullt att plugga utomlands för att det är en stor erfarenhet, man lär sig så mycket och då är det inte bara inom skolan, det mesta var utanför skolan. Jag har även fått ett annat perspektiv på pluggandet och uppskattar det mer. Jag tror att det kommer hjälpa i framtiden då det är dags att söka jobb. Samt att man knyter kontakter över stora delar av världen vilket jag ser som något positivt.

Vad minns du främst från tiden i Italien?

Det jag minns bäst från min tid i Italien är definitivt de vännerna som jag fick där. Under tiden jag var där så kändes det som att vi var en stor familj.

Vilka erfarenheter tar du med dig från din tid utomlands?

Jag har utvecklats som människa och kan lita på mig själv mer. Jag vet nu att jag kan ta mig fram utan problem även om jag inte pratar språket.

Har du några tips till dem som funderar på att plugga utomlands?

Ta reda på så mycket som möjligt innan du åker, till exempel om skolan, staden, landet etc. Var förberedd på att problem kan uppstå väl på plats men vet då att det kommer att lösa sig. Det största problemet jag stötte på var att kurser jag skulle läsa hade blivit inställda, men det löste sig fort. Kom också ihåg att ta vara på tiden du är utomlands, även om en termin känns långt så kommer tiden att rusa iväg.